HEVONEN JA OMEGA-3 RASVAHAPOT
Kuvaus
Välttämättömiä omega-rasvahappoja ovat linolihappo (LA) ja alfalinoleenihappo (ALA) sekä pitkäketjuisemmat omega-3-rasvahapot eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA). Alfalinoleenihaposta (ALA) elimistö pystyy muodostamaan jonkin verran tärkeitä omega-3 EPA- ja DHA-rasvahappoja, mutta suuren tarpeen tyydyttämiseksi ne olisi tärkeää saada suoraan ruokavaliosta. ALA-rasvahappoa löytyy kasveista kuten pellavansiemenistä ja laidunruohosta, kun taas tärkeitä valmiita omega-3- EPA- ja DHA-rasvahappoja löytyy suuria pitoisuuksia vain kalasta.
Hevosen ruokinnassa omega-3- ja omega-6-rasvahappojen välisten pitoisuuksien suhde on merkitsevä. Tarkkaa suhdelukua hevosilla ei ole vielä pystytty määrittämään, mutta luontaisen karkearehusta koostuvan ruokavalion perusteella voidaan päätellä omega-3-rasvahappojen olevan tärkeässä asemassa, sillä laidunruohossa näitä esiintyy enemmän. Sitä vastoin omega-6-rasvahappoja on runsaasti viljoissa, kuten kaurassa ja maississa. Tällöin kovin väkirehupitoinen ruokinta voi johtaa liialliseen omega-6-rasvahappojen saantiin ja liian vähäiseen omega-3-rasvahappojen saantiin. Tällainen tilanne voi aiheutua esimerkiksi kovassa treenissä oleville kilpahevosille tai imettäville tammoille, jotka ovat vahvalla väkirehuruokinnalla.

